top of page

Deze handleiding kunt u ook als PDF-bestand downloaden (Engels)

Tips en probleem- oplossingen

  • De Hungry Bin stinkt, het innerlijk is vergist en ik kan geen wormen vinden

  • Wat moet ik doen als er vliegen, mieren en andere insecten intrek nemen?

  • Wat moet ik doen als de wormen ontvluchten?

  • Wat moet ik doen als ik op vakantie ga?

  • Wat valt er in de winter te doen? 

  • De bodem werd te vroeg verwijder en de inhoud is eruit gevallen

  • De Hungry Bin is omgekiept en de inhoud is eruit gevallen

De Hungry Bin Stinkt...

De Hungry Bin stinkt, het innerlijk is vergist en ik kan geen wormen vinden!

Het voedsel voor de wormen moet de juiste balance tussen koolstof en stikstof hebben, zo werkt de Hungry Bin het effectiefst. De ideale koolstof - stikstof verhouding is 12:1. Om deze verhouding te bereiken is het af en toe noodzakelijk om koolstofintensiever materiaal bij te voegen.

Vezelig materiaal is koolstofintensief en compenseert de hoge stikstofgehalte in voedselresten. Als de Hungry Bin stinkt of als het afval begint te rotten voordat de wormen het kunnen opeten dan voeg elke keer bij het voeren een fijne laag vezelig materiaal toe zodat je de balans in de Hungry Bin bewaart. Je kunt het oppervlakte van de Hungry Bins ook met een dunne laag potgrond of grondcompost bestrooien. Als wormen alleen voedselresten worden gevoerd dan ontbreken ballaststoffen als bv. groentestengeltjes. In dit geval hoef je niet veel vezelig materiaal toevoegen.

Vezelig materiaal is bv. papier, karton, afgestorven bladeren (bruin), groentestengeltjes of grasafval (al bruin gekleurd). Vezels gaan niet zo snel als andere voedselresten tot ontbinding over.

 

De Hungry Bin kan ook een onaangenaam geur ontwikkelen als er te veel zuurhoudend fruit in zit. Strooi een kleine hoeveelheid tuinkalk in de Hungry Bin om het zuurgehalte te compenseren. Als je direct al snippers van karton of papier met de verse bioafval vermengt dan helpt dit ook om de fruitzuur te neutraliseren.

Het is belangrijk dat je vergiste afval van de Hungry Bin verwijderd omdat anaerobe omstandigheden (geen zuurstof) de wormen in hun bestaan bedreigd. Verwijder het complete vergissende materiaal. Meng dan een laag uit snippers van karton of papier onder de afval om de ventilatie te versterken en de stikstof te compenseren.
Stel de hoeveelheid voedsel bij als er maar weinig wormen over zijn. Het kan raadzaam zijn nieuwe wormen te kopen of te zoeken.

Wat moet ik doen als er vliegen, mieren en andere insecten intrek nemen?

Het design van de Hungry Bin hindert insecten de ton binnen te dringen. Overigens is de Hungry Bin een levend ecosysteem en bepaalde kleine belangrijke insecten zijn zelf nuttig om de afval sneller te kunnen verwerken. Bepaalde insecten zoals fruitvliegen eten dat wat de wormen niet graag lusten en komen dan met bioafval de Hungry Bin binnen.

Andere insecten worden op natuurlijke manier door het voer in de Hungry Bin aangelokt. Soms trekt een te hoge zuurgehalte insecten aan zoals witte vliegen. Probeer dan het zuurgehalte d.m.v. snippers papier, kalk en steenpoeder te compenseren. Als je de bovenste laag met een jutezak bedekt kan dat ook helpen om ongewenste insecten weg te houden.

Wat moet ik doen als insecten intrek nemen?

Wat moet ik doen als de wormen ontsnappen?

Als het regent, verzamelen zich wormen aan de zijkanten van de Hungry Bin en aan de onderkant van het deksel. Dit is hun natuurlijk gedrag om vers voedsel te krijgen. Ze gaan weer terug in de Hungry Bin als de regen voorbij is.

Als de omstandigheden in de Hungry Bin voor wormen niet optimaal zijn dan proberen ze ook te vluchten. Dat is vaak het geval als de Hungry Bin overvoerd is, als het voedsel teveel zuur bevat of nat is. Het is echter voor de wormen bijna onmogelijk om uit de Hungry Bin te ontsnappen als het deksel gesloten is. Van tijd tot tijd kan een worm in het inzetbakje vallen, vooral als de wormhumus kort geleden werd verwijderd.

Wat moet ik doen als de wormen ontsnappen?

Wat gebeurd met de Hungry Bin als ik op vakantie ga?

​De wormen in de Hungry Bin kunnen 2 - 4 weken zonder verse bioafval leven. Als je snippers papier of karton, afgestorven bladeren of gedroogd gemaaid gras bij de afval toevoegt dan houden de wormen langer vol. Bevochtig het materiaal nadat je het in de Hungry Bin hebt toegevoegd. Als je langer op vakantie gaat moet je ervoor zorgen dat de wormen af en toe worden gevoerd.

Wat moet ik doen als ik op vakantie ga? 

Wat valt er met de Hungry Bin in de winter te doen?

In de winter zijn er twee mogelijkheden:​

1.     De Hungry Bin kan buiten blijven. De wormen bevriezen, in de lente komen de eerste wormcocons uit en de wormpopulatie groeit langzamerhand weer.

2.     Je plaatst de Hungry Bin op een vorstvrij plaats zoals in een garage, kelder, op een balkon, een voorhuis of in de woning. Daardoor bevriezen de wormen niet en kun je ook in de winter doorgaan met composteren met de Hungry Bin. 

 

De Hungry Bin werkt nog effectiever als de temperatuur tussen de 15° tot 25° ligt.

Wat valt er met de Hungry Bin in de winter te doen?

De bodem werd te vroeg verwijderd en het inhoud is eruit gevallen

Oogst de wormhumus voordat de Hungry Bin tot aan de rand vol is.

D.m.v. het trechtervormige design van de Hungry Bin wordt de wormhumus in het onderste gedeelte van de Hungry Bin samen geperst. Als de bodem wordt verwijderd, zou alleen de wormhumus van het laagste gedeelte van de Hungry Bin eruit vallen terwijl de resterende inhoud in de Hungry Bin blijft. Als je de wormhumus te vroeg oogst kan een gedeelte of de volledige inhoud van de Hungry Bin eruit vallen.

Als de inhoud compleet uit de Hungry Bin gevallen is, vul hem dan weer in dezelfde volgorde in de Hungry Bin. Het oudste materiaal zou in het onderste gedeelte van de Hungry Bin moeten zitten en jongere afval en de levende wormen zouden helemaal boven moeten zitten.

Als alleen een gedeelte van de inhoud eruit gevallen is dan vult u hem weer boven in de Hungry Bin. Voltooide wormhumus op het oppervlak van de Hungry Bin heeft geen invloed op de wormen maar het duurt evtl. enkele dagen voordat de wormen weer naar boven komen en de Hungry Bin weer in dezelfde mate kan gebruikt worden dan voor het legen.

De bodem werd te vroeg verwijderd

De Hungry Bin is omgekiept en de inhoud is eruit gevallen

Zet de Hungry Bin weer rechtop. Plaats het materiaal in dezelfde volgorde als tevoren weer in de Hungry Bin. Voltooide wormhumus zou in het onderste gedeelte van de Hungry Bin moeten zijn, bioafval en levende wormen helemaal bovenaan. Onder bepaalde omstandigheden kan het enkele dagen duren voordat de wormen weer naar boven komen en de Hungry Bin weer in dezelfde mate kan gebruikt worden. 

De Hungry Bin is omgekiept
De Hungry Bin stinkt...
Insecten
Als de wormen ontsnappen
Als ik op vakantje ga
In de Winter
Bodem te vroeg verwijderd
De Hungry Bin is omgekiept
Handleiding Download
bottom of page