top of page

Waarvan wormen houden -en waarvan niet

Compostwormen houden van evenwichtig voedsel. Ze eten eerst hun lievelingsvoer maar houden ook van afwisseling. Hoe kleiner de afvalresten, hoe makkelijker de wormen deze kunnen verteren en verwerken. Ze eten bijna alle plantaardige keukenafval zoals fruit- en groenteresten. Verwerkte levensmiddelen met conserveringsstoffen worden van de wormen

niet graag gegeten.

Grotere hoeveelheiden van verwerkte levensmiddelen zoals brood, noedels en andere deegwaren worden bovendien vaak sneller door schimmel en bacteriën bevolkt voordat de wormen ze kunnen opeten. Daarom zou dit type afval voldoende met andere bioafval gemengd moeten worden. Wormen houden niet van grote hoeveelheiden vlees, vis, melproducten, citrusvruchten of uien.

Compostwormen eten ook geen houtachtige tuinafval en ontlasting. Doe alleen kleine hoeveelheiden tuinafval in een Hungry Bin; gemaaid gras bv. kan de Hungry Bin verwarmen en kan tot problemen leiden. De ontlasting van vleesetende dieren zouden alleen in kleine hoeveelheden aan de wormen gevoerd moeten worden en ze zouden niet van dieren moeten komen die met ontworm medicijn zijn behandeld.

  

Als u de wormhumus en wormthee voor eetbare tuinplanten wilt gebruiken dan geef de wormen geen ontlasting van honden of katten als voer (mogelijk overdracht van darmparasieten).

Wat wormen graag lusten

  

 • de meeste fruit- en groenteresten 

 • vruchtvlees uit de sapcentrifuge 

 • gekookt eten 

 • theezakjes en koffieprut 

 • gemalen eierschaal 

 • gescheurde ribkarton 

 • snipper van krantenpapier (vochtig) en snipper van karton 

 • haren en stof uit de stofzuiger

 • vuil papier, handdoekjes en zakdoekjes uit papier  

 • kleine hoeveelheden tuinafval, grassen, 

       kleine takken, bladeren, zaagsel en houtas

 

Wat wormen niet graag lusten

  

 • citrusvruchten en schilletjes van zuurbevattende vruchten

 • uien, knoflook, prei, peper

 • vlees, vis en melkproducten

 • brood, pasta en andere sterk verwerkte producte uit tarwemeel

 • vetten en oliën

 • hoogglanspapier

Hoeveel voer mag ik geven?

Wormen kunnen per dag ongeveer de helft van hun eigen gewicht eten. De hoeveelheid aan bioafval die je per dag in de Hungry Bin kunt geven is afhankelijk van de grootte van de wormpopulatie. In de Hungry Bin kunnen ongeveer 3 kg wormen leven. Het duurt ca. 6-8 maand tot dat deze hoeveelheid wordt bereikt als er met 500 g - 1 kg wormen werd begonnen.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wormen moeten dagelijks worden gevoerd maar de Hungry Bin zal altijd maar voor drie kwart vol zijn.

Als de Hungry Bin te vol is en deze laag te groot wordt, begint bepaalde afval te gisten voordat de wormen dit kunnen opeten. Compostwormen lusten hun voer niet meer als het gist, te vochtig of slijmerig is en stinkt. Bij te veel gistend, vochtige of slijmerig afval kan het helpen om een kleine hoeveelheid kartonsnippers op de bovenste laag te strooien.

De laag van het niet gegeten afval zou niet dikker dan 5 cm moeten zijn. Als de laag van het niet gegeten afval dikker dan 5 cm is, stop dan de voeding tot de wormen het al voorhanden voer hebben opgegeten.

Dit kun je controleren als je door de bovenste laag graaft en kijkt hoe diep het afval is dat de wormen nog niet gegeten hebben. In een gezonde Hungry Bin zou al 5-10 cm onder de oppervlakte een mengsel te vinden zijn uit volwassen en jonge wormen, wormcocons en ook de eerste wormhumus. Het mengsel uit grote en kleine wormen is een teken ervoor dat de omstandigheden voor de wormen optimaal zijn om zich voort te planten.

Ca. 20 cm onder de oppervlakte zou het afval compleet in wormhumus verwerkt moeten zijn. Wormhumus ziet eruit als hoogwaardige compost en heeft een geur van bosbodem.

Voeg af en toe verzerig materiaal zoals papier, karton, afgestorven bladeren, oude tuinafval (bruin) of tuinkalk toe om de zuurgehalte (PH) in de Hungry Bin te egaliseren. Indien tuinkalk aanwezig is, kun je elke week een handvol op de oppervlakte strooien.

In extreme omstandigheden moet het voedsel compleet worden verwijdert en de Hungry Bin opnieuw gestart worden omdat er te veel tijd voor nodig is om gistend afval in de Hungry Bin te composteren.

In principe is het beter te weinig voer- dan te veel te geven.

Geef maar een kleine hoeveelheid voer per dag en zorg ervoor dat, niet opgegeten afval, zich niet ophoopt. Verdeel het afval over de bovenste laag van de Hungry Bin.

Hoe kleiner en zachter de afval is, hoe makkleijker de wormen deze kunnen opeten. Het afval mag echter niet te vochtig zijn zodat de wormen nog kunnen ademen (wormen ademen door hun huid). Verhoog de hoeveelheid voer maar langzaam terwijl de wormpopulatie groeit. Wormen passen hun voortplanting af op de hoeveelheid voedsel.

 

Per dag kun je maximaal een laag van 2,5 cm met bioafval in de Hungry Bin doen.

Zorg ervoor dat je de wormen niet overvoert!

Dat is zelden noodzakelijk. Bioafval heeft gewoonlijk een hoog watergehalte dat de Hungry Bin vochtig houdt. Het systeem van de Hungry Bin laat overtollig vloeistof (wormthee) als meststof uit de Hungry Bin lopen terwijl tergelijkertijd voldoende vochtigheid in de Hungry Bin blijft om optimale waarden te behouden: vochtig, maar niet nat. Als de Hungry Bin uitdroogt kun je gewoon een beetje water in het binnenste van de Hungry Bin spuiten.

Indien je droog materiaal zoals papiersnippers of karton hebt toegevoed, hebben de wormen misschien ook een beetje water nodig. Bevochtig karton en papier altijd. Let er op dat de wormen niet verdrinken. De oppervlakte zou niet vochter moeten zijn dan een uitgedrukte zwam.

Als u de wormthee niet regelmatig oogst kan het zijn dat deze verdampd voordat u de kans hebt om hem te gebruiken.

Door regelmatig te voeren produceert De Hungry Bin, bij volle wormpopulatie, ca. 0,5 l vloeistof per dag. Het is belangrijk dat de vloeistof te allen tijde in de lekbak

wegvloeien kan.

Als er geen wormthee in de lekbak komt is de inhoud van de Hungry Bin misschien te droog (zie boven: „Moet ik water toevoegen”?). Het filter zou ook dicht kunnen zitten met papier of plastic als je dit in de Hungry Bin hebt gedaan. Verwijder de bodem van de Hungry Bin en controleer het filter. Houd er rekening mee dat de Hungry Bin niet voor langere tijd aan intensieve zonnestraling bloot staat. Verplaats de Hungry Bin desnoods naar een

schaduwrijke plaats.

Verdun de vloeibare mest met water (1 deel mest op 10 delen water) voordat het op de grond met planten wordt gespuit.

Hoeveel

vloeistof zou de Hungry Bin produceren?

Wanneer en hoe kan ik wormhumus oogsten?
Moet ik water toevoegen?

Om de wormhumus droog en compact te krijgen, zou je hem alleen moeten oogsten als de Hungry Bin tot aan de rand vol is.

Als de bodem verwijderd wordt, zorgt de kegelvormig van de Hungry Bins ervoor dat alleen hen onderste deel, dus de wormhumus, eruit valt. Als de wormhumus compact is en genoeg tijd heeft gehad om vast te worden, zou het bijna vrij van wormen zijn en aan elkaar plakken. Zo kan de wormhumus gemakkelijk uitgenomen worden. Als je de wormhumus oogst voordat de Hungry Bin vol is, kan dit de efficiency van de Hungry Bin negatief beïnvloeden.

Als de bodem wordt verwijderd voordat de wormhumus compact samengeperst is, kan de complete inhoud van de Hungry Bin eruit vallen, inclusief de wormen.

Het kan tot 8 weken duren tot dat de eerste wormhumus zo ver is dat het geoogst kan worden. 

1. Verwijder de lekbak voor de wormthee en giet de vloeistof in een geschikt bakje. 2. Open de knipsluiting waarmee de bodem aan de Hungry Bin is vast gemaakt. 3. Verwijder de bodem van het onderste gedeelte van de Hungry Bin. De bodem zou met gebruiksklaar wormhumus bedekt moeten zijn.

4. Draai de bodem om en schud hem krachtig om de vastzittende wormhumus af te schudden. 5. Maak het filter desnoods met een waterslang of een beetje water schoon. 6. Bevestig de bodem met behulp van de knipslutingen weer aan de Hungry Bin.

Er kunnen nog wormen in de wormhumus zitten. Deze wormen kun je gemakkelijk van de wormhumus scheiden. Neem het deksel van de Hungry Bin, draai het om en verdeel de wormhumus hierop. De wormen in de wormhumus zitten dan in de donkere lagen van de humus, de bovenste laag kan van het deksel afgenomen en voor planten gebruikt worden. De resterende laag met wormen kun je weer terug in de Hungry Bin doen.

Wormhumus en wormthee kunnen op dezelfde manier als grondcompost gebruikt worden. Je kunt bv. de wormhumus om je planten opeenhopen of met verdunde wormthee de grond bespuiten. Pure, onverdunde, wormhumus kan de wortels van kleine planten verbranden. Het wordt aangeraden om bij kleinere planten de wormhumus met normale grond te vermengen. Wormhumus is PH neutraal en kan daarom zonder gevaar voor de meeste planten worden gebruikt. Al een kleine hoeveelheid wormhumus of wormthee kan de groeikracht en de gezondheid van planten versterken.

Kenmerken van een gezonde Hungry Bin 

 • De Hungry Bin heeft bijna geen geur. 

 • Vlakbij het oppervlak zijn veel wormen te zien - inclusief jonge wormen. 

 • 30 cm onder het oppervlak is geen afval meer te zien, alleen maar hoogwaardige wormhumus. 

 • De wormthee uit de Hungry Bin zou een bruinig-troebel kleur moeten hebben en weinig of helemaal geen geur.​

Een gezonde Hungry Bin
Wormhumus oogsten
Water toevoegen?
Hoeveel vloeistof?
Hoeveel voer geven?
Waarvan wormen houden

Deze handleiding kunt u ook als PDF-bestand downloaden (Engels)

De Hungry Bin in bedrijf stellen

bottom of page